Wanneer je zo eens in je huis rondkijkt kan het gevoel je overvallen dat je het zelf toch echt te vol en onrustig vindt. Het is bewezen dat minder spullen om je heen zorgt voor meer rust in je hoofd. In principe noem ik iemands spullen nooit rommel! Toch kun je het zelf wel als rommelig ervaren. Hoe kun je daar nu op een snelle manier mee aan de slag? Als je echt de wil hebt om te veranderen zijn er een aantal categorieën die snel resultaat bieden en je gelijk meer ruimte in huis geven! 10 opruimtips met dingen die je makkelijk zelf weg kunt doen.
Een soort van eerste snelle quick fix.

1. Afval afvoeren, de eerste stap

Het klinkt als een schot voor open doel, maar zorg dat je als eerste je afval afvoert. Wat verstaan we onder afval: Verpakkingen van spullen, lege dozen van pakketjes, oud papier, bonnetjes, foldertjes etc. Vaak slingeren deze her en der door het huis. Ga met een vuilniszak voor het restafval en een krat voor het oude papier en karton door je huis heen. Dat levert ruimte op!

2. Tijdschriften zijn om te lezen, niet om te bewaren

Vaak heb je stapels tijdschriften die je nog steeds een keer hoopt te lezen. Als je tijd hebt… Maar je hebt al meerdere jaren geen tijd gehad…
Of je bewaart ze omdat er van die handige tips in staan. Maar even serieus; wanneer ga jij in al je stapels zoeken? Als je bijv. een tip nodig hebt hoe je het beste een ketchup vlek kunt verwijderen. Ga je toch googelen en niet in al je stapels tijdschriften zoeken naar waar die ene tip in stond. Lever ze in bij de kringloop.

3. Nieuwe kaarten, hoeveel liggen er bij jou?

Het is best grappig is dat ik bij veel klanten hele stapels (kerst)kaarten tegenkom. (Genoeg om heel het dorp een kaart te sturen, grappen we dan). Kaarten die nog nieuw zijn en dus verstuurd kunnen worden. Maar stuur je zelf nog kaarten? En hoeveel dan? Of koop je elk jaar nieuwe omdat je de andere niet kon vinden? Je kunt ze ook bij de kringloop inleveren en zelf de hoeveelheid houden die je de komende paar jaar nodig hebt.

4. Oude brillen wat moet je ermee?

Eén oude reserve bril is wel voldoende. Van je andere oude brillen krijg je waarschijnlijk hoofdpijn als je ze opzet. Je oude brillen kun je bij bepaalde opticiens inleveren. Zij verzamelen deze voor ontwikkelingslanden.

5. Videobanden en cassette bandjes uit de vorige eeuw

Wanneer kijk of luister jij nog naar je videobanden of cassette bandjes? Waarschijnlijk heb je geen apparaat meer waarop dat kan. Mijn advies; heb je speciale opnames laat deze overzetten naar digitaal. Dan blijft de kwaliteit behouden (veelal is die al enorm achteruit gegaan). Via je computer kun je ze dan nog luisteren of bekijken. Alle andere oude banden kunnen weg.

6. Incomplete bakjes – losse deksels wat een drama:

Wie kent het niet ‘zo’n kastje waar de bakjes uit komen vallen’? En als je een bakje zoekt, kun je het bijpassende deksel niet vinden…. Zoek alles uit en bewaar alleen wat compleet is en wat je ook daadwerkelijk gebruikt. Want een onbeheersbare hoeveelheid bakjes heeft nog niemand gelukkig gemaakt.

7. Alle bloempotten verzamelen

De meeste mensen hebben veel bloempotten in huis. In allerlei kleurvariaties die ooit kleurden bij de inrichting, maar inmiddels niet meer. Maak er een ander blij mee en geniet zelf van de ruimte op je planken. Ook die stapel plastic potjes waarin je je planten hebt gekocht. Hoe lang bewaar je die al? Geef de bloempotten een 2e leven bij de kringloop.

8. Welke verzorgingsproducten zijn fijn?

Check al je producten in de badkamer (en ook in je slaapkamer, voorraadkast of waar je het ook bewaard). Alles wat oud is, over de houdbaarheidsdatum is of wat je toch niet gebruikt, kan weg. Goede ongebruikte producten kun je inleveren bij de voedselbank. Sommige kringloopwinkels zamelen het ook in voor minderbedeelden.

9. Hoeveel keukenapparatuur gebruik jij?

Hoeveel grote machines en apparaten heb jij staan? Terwijl je nooit een brood bakt. Of die grote keukenmachine met 40 aparte onderdelen. Veel te ingewikkeld om te gebruiken als je gaat bakken of koken. En bovendien een crime om schoon te krijgen. Houd alleen de apparatuur die je ook echt gebruikt.
Qua opbergen is de regel: Iets mag op het aanrecht staan als je het ook dagelijks/wekelijks gebruikt. Anders hoort het in een keukenkastje. Gebruik je het maar een paar keer per jaar bijv een gourmetstel? Zet het dan in de bijkeuken, kelder of een andere opbergruimte.

10. Hou je etenswaren in de gaten

Loop je koelkast, vriezer en voorraadkast eens na op houdbaarheidsdatum. Wat vind je allemaal? Is het nog goed en ga je het ook echt zelf gebruiken? Prima, lekker laten staan en lekker inplannen in je weekmenu.
Is het nog goed, maar niet je smaak? Doneer het aan de voedselbank of zet het in een weggeefkastje in de buurt. Niet alles wat over de datum is, is niet meer bruikbaar. Voor handige tips omtrent houdbaarheid en bewaren kun je kijken op de site van het voedingscentrum. Kijk eens op ‘Kijk, ruik en proef voor je voedsel weggooit’. Dit is de titel van de nieuwe campagne tegen verspilling.

Als laatste een bonus tip:

Ik ben zeker geen voorstander van spullen zomaar weggooien. Als iets nog een tweede leven kan krijgen, des te beter. Duurzaamheid is belangrijk! Het loslaten van spullen gaat altijd makkelijker als je er nog een goede bestemming voor weet.

Wil je liever samen aan de slag, neem gerust contact op.