Ik krijg vaak de vraag of het bij ons thuis altijd netjes is. Nee, natuurlijk niet! Wij wonen met z’n vijven en onze lieve kat in dit huis. Dus dat zorgt voor stof, rommel, wasgoed, kattenharen en rondslingerende …… vul maar in.
Het zou natuurlijk het mooiste zijn als alles weer vanzelf op de juiste plek terug in de kasten komt. Maar ook wij hebben geen kaboutertjes dus dat moeten we toch zelf doen. Wat wel enorm scheelt is, als de basis op orde is. Dan wordt dagelijks opruimen een makkie! Dit zorgt voor meer rust in je huis en hoofd.
De basis op orde
Als alles een vaste logische plek heeft, dan is het een kwestie van bijhouden en dat bespaart dagelijks enorm veel tijd. Met de basis op orde bedoel ik dat je niet teveel spullen hebt en een vaste opbergplek voor alles. Zo heb je overzicht en structuur in huis.
Een vaste plek voor alles
Vaak zie je in huis ‘magneetplekken’ ontstaan. Omdat er toch al wat willekeurige spullen lagen, komt er vanzelf meer bij te liggen. Voor die spullen is vaak nog geen logische plek bedacht. Het is praktisch om je items op te bergen daar waar je ze het meest gebruikt. Dus bestek in een keukenlade en je sokken in je kledingkast. Dit klinkt heel logisch maar toch hebben veel mensen vaak spullen in hun keukenkastjes die daar helemaal niet gebruikt worden. Of spullen in de woonkamer die eigenlijk in de schuur horen of in een voorraadkast.
Niet wegleggen, maar terugleggen
Zo’n vaste plek zorgt ervoor dat wanneer je iets zoekt, je weet waar het ligt. Het is makkelijk dat je snel kunt pakken wat je nodig hebt, dat scheelt al zoveel tijd. Wanneer je het item na gebruik ook weer teruglegt, gaan dingen ook niet zwerven in huis.
Niet teveel spullen
Wanneer je steeds meer spullen koopt en nieuwe kasten om ze in op te bergen, slipt je huis langzaam vol. Dit zorgt voor visuele rommel maar ook voor onrust om je heen en in je hoofd. Het is fijn wanneer je de horizontale oppervlakken zoveel mogelijk leeg kunt houden.
Dus geen losse spullen of stapels op de vloer. Je kunt natuurlijk wel decoratie op een dressoir of vensterbank zetten, maar voorkom overvolle kasten, planken en aanrechtbladen.
Vraag je af of je iets echt gebruikt en nodig hebt. Zo niet, verkoop of doneer het. Vind je dit proces van ‘ontspullen’ in je eentje erg lastig, dan kun je kijken of je het samen met iemand wel kunt. Uiteraard kun je ook altijd hulp vragen aan mij.
Jong geleerd is oud gedaan
Het is handig om je kinderen al jong te leren dat ze hun speelgoed opruimen na het spelen. Dat ze hun jas ophangen, schoenen in het rek zetten etc. Wanneer je je kinderen dit wilt bijbrengen, zul je wel voldoende goede opbergplekken moeten creëren. Dus bijvoorbeeld manden in een kast. Labels op bakken. Hoe duidelijker het is, hoe makkelijker en leuker het voor kinderen is om zelfstandig te leren opruimen. Dan wordt dagelijks opruimen voor jou een makkie!
Uiteraard is ook hier in huis niet iedereen even consequent in gebruikte spullen terugleggen. Dat is wel eens irritant. Geduld, geduld, geduld… Choose your battles leren ze je dan in opvoedboeken toch? 😊
Dagelijks opruimrondje
Een dagelijks opruimrondje helpt dan om alles weer op die vaste plek te leggen. Je kunt dit met elkaar doen, bijvoorbeeld voor of na het avondeten. Met een gezellig muziekje erbij.
En voordat je zelf ’s avonds naar bed gaat de laatste vaat in de vaatwasser erbij doen en hem aanzetten. Nog wat laatste spullen opruimen. Zo heb je ’s ochtends een frisse schone start in de keuken en woonkamer.
Vind je het lastig om alle bovenstaande tips en adviezen te vertalen naar jouw huis en woonsituatie?
Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen.
Recente reacties